OTROVNE GLJIVE
KLASIFIKACIJA (SVRSTAVANJE) PREMA JESTIVOSTI/OTROVNOSTI:
ljekovite
jestive
uvjetno jestive
nejestive
uvjetno otrovne (ako se jedu uz konzumiranje alkohola)
otrovne:
- otrovne – Faloidinski sindrom (20g smrtna doza – 1 klobuk)
Sindrom trovanja nastupa 6 do 8 i više sati nakon konzumacije, najprije s probavnim smetnjama, povraćanjem, općom slabošću, vrtoglavicom, sušenjem usta, žestokim bolovima u trbuhu, proljevom, dehidracijom, anurijom (uremijom), acidozom. Nakon prividnog poboljšanja, drugoga ili trećeg dana slijede znaci oštećenja jetre: žutica, hepatička koma, hemoralgična dijateza, šok, hipoglikemija, hipotermija, tetaniformni grčevi, paraliza i smrt.
- Amanita Verna – Bijela Pupavka
- Amanita Phalloides – Zelena Pupavka
- Amanita Virosa – Smrdljiva Pupavka
- Gallerina Marginata –
- Lepiota Castanea …
- otrovne – Orelaninski ili parafaloidinski sindrom
Pri trovanju najprije se pojavljuju gastrointestinalne smetnje kao gađenje, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev, neutaživa žeđ, suhoća usta, te bolovi u leđima, ponekad i simptomi oštećenja jetre i središnjega živčanog sustava. Druga faza pojavljuje se s latencijom i do 20 dana, a očituje se kao teško zatajivanje rada bubrega s oligurijom do anurije, porastom kreatinina, leukociturijom i eritrociturijom, te opstipacijom.
- Cortinarius Orellanus – Crvena Koprenka, Crvenjača
- Cortinarius Splendens, Speciosissimus,
Bolaris, Splendens, Limoneus, Phoenica …
tj. sve otrovne koprenke
- otrovne – Giromitrinski sindrom
Riječ je o najtežem obliku trovanja, o ubojitim gljivama s dugom inkubacijom. Spomenute gljive – hrčci sadržavaju otrov Gyromitrin. Taj aldehid ima kumulativno svojstvo, nakuplja se u organizmu onih koji jedu hrčke. Rani hrčak smatra se jestivom, kvalitetnom gljivom, zovu ga i gospodski smrčak, ali nakon toga bolje ga je izbjegavati. Kada se u tijelu nakupi dovoljna količina otrova, često nastupa i smrt.
Znaci trovanja slični su trovanjima zelenom pupavkom, a simptomi se pojavljuju nešto ranije nego kod pupavke, 3 do 6 sati nakon jela, u prvoj fazi kao probavne smetnje, povraćanje, žestoki proljev, glavobolja, pad krvnog tlaka i grčevi u nogama. Ako dođe do druge faze, nastaju sljedeći simptomi: oštećenje jetre i bubrega sa žuticom, anurija i hemoglobinurija zbog hemolize eritrocita, otežano disanje, pospanost i konačno može nastupiti smrt.
- Gyromitra Esculenta, Fastigiata, Gigas,
Infula, Circinans…- Sarcospharea crassa
- otrovne – Paksilinski sindrom
Običnu uvijaču dugo su smatrali jestivom i neškodljivom gljivom dok nakon jedenja tih gljiva kod pojedinaca nije nastupila smrt. Nakon višekratnog uživanja običnih uvijača u pojedinaca se razvija preosjetljivost na kemijski sastojak defenilciklopepton u gljivama nazvan involution. Na taj sastojak organizam reagira proizvodnjom protutijela – hemolizina. Približno 1 do 3 sata nakon jela nastaje mučnina s povraćanjem i proljevom. Nakon ponovnog obroka teškoće su veće, pridružuju se bolovi u predjelu bubrega, žutica i anurija. Mokraća postaje krvava zbog raspadanja crvenih krvnih tjelašaca (hemolize). Prvi opisani slučajevi završili su smrću zbog prestanka rada bubrega.
- Paxillus Involutus, Fillamentosus
- otrovne – Muskarin – otrov
Muskarin je otrov koji je dobio ime po muhari (Amanita Muscaria) iako muhara sadrži samo tragove muskarina i otrovna je jer sadrži druge otrove.
Prvi simptomi trovanja muskarinom pojavljuju se 20 minuta po konzumiranju gljiva: muka, povraćanje i proljev. Srećom, povraćanjem se izbacuje dobar dio otrova. Bolesnik osjeća bolnu potrebu da mokri, obilno se znoji, suzi i slinavi, zenice mu se sužuju a osjeća i teškoće u disanju zbog suženja grla i obilnog lučenja sluzi. Vidno polje mu je zamagljeno, krvni pritisak smanjen, a ponekad se javljaju teškoće u radu srca. Nema grčenja mišića, delirijuma i zbunjenosti. Kod teškog trovanja, smrt može nastupiti zbog nedovoljne količine kisika koji dolazi u mozak zbog djelovanja muskarina na srce i krvotok.
Protivotrov za muskarin je atropin, i on u potpunosti blokira njegovo dejstvo. Zato je važno bolesnika što pre dovesti doktoru. Prva pomoć je u izazivanju povraćanja.
- Clitocybe – male,bijele, otrovne grlašice
- Inocybe – otrovne cjepače
- Omphalotus olearius – Zavodnica
- i tek na kraju Amanita Muscarina i sestrićna Pantherina – Muhare
brala sam sunčanice a možda sam ubrala i koju krivu gljivu. Sinoć oko 2 sata sam ih jela. Iza toga sam išla čitati o gljivama i uplašila se. Dal je moguće da sam se otrovala. Možda sugestivno imam problema sa naticanjem jezika i osječaja povračanja. Ne povračam i nemam proljev.
Stefka,
obzirom na lake simptome, nije iskljuceno da se radi o problemu na psihickoj bazi. No, isto tako Suncanice (Macrolepiota) su gljive koje nekima isto tako relativno teze padaju zbog najčešćeg načina pripreme a to je pohanje u ulju.
U svako slučaju, ukoliko niste sigurni 100% da se radi o Suncanici (Macrolepiota procera) preporucam posjetu lijecniku.
Nikada nemojte kusati gljive u koje niste 100% sigurni!!!
Svako dobro
Štefka javi se da vidimo kako si,pa jesti gljive u 2.ure,genijalno.30 godina “gljivarim” i znam ljude koji su skupljali bijelu pupavku i ubjeđivali me da je to sunčanica,jedva sam ih uspio spriječiti da je ne konzumiraju.Ljudi čuvajte se ne budite samouvjereni,ja gljive čak provjeravam i kemijskim reagensima,jer za laboratorijske nemam uvjeta.Split i oklica bogati su divnim gljivama,meni je najdraža blagva.Pozdrav svim zaljubljenicima mikologije.
Imam jedno pitanje, dali se atropin može dobiti u svakoj ambulanti i nakon koliko vremena poslje konzumiranja se mora popiti da ne dođe do ozbiljnih problema? Prijateljica me često zove u gljive, do sada nisam išla ali planiram i pošto o gljivama nemam pojma bih se htjela informirat onako za svaki slučaj =)
Poštovanje Viktorija,
možda e zvučati naivno ili pak slijepo; no nisam se puno bavio tom “crnom stranom” gljivojedstva;
no moje je mišljenje ovo: nije se lako otrovati gljivama ukoliko se držite samo jednog pravila – ne žite jedete gljivu za koju niste 100% sigurni koja je vrsta!
Znam, ukoliko se držite ovog pravila onda se puno manje jede a puno više uči o gljivama – no vidjet ćete (ako budete uporni) da je to zdravije 🙂
Hvala 😀 upamtit ću to