1. AGARICUS – rod ŠAMPINJONA

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Agarigales / porodicaAgaricaceae /

Jedino što se za ovaj rod može sa sigurnosti ustvrditi je – da rastu na zemlji !

  • podjela na poljske i šumske ne govori puno o jestivosti
  • podjela prema uzlaznom ili silaznom prstenu isto tako
  • podjela na one koji žute ili crvene izvana ili po prerezu nije postojana

Pomalo se možemo uhvatiti mirisa; pa prema g. Ivanu Fochtu knjiga “Ključ za gljive”:
možemo reći da su svi jestivi šampinjoni – ako su uistinu šampinjoni! – ugodna mirisa; neugodno mirišu svi nejestivi ili blaže otrovni; neutralno i nerazznatljivo: i jestivi i nejestivi, odnosno otrovni.

Mirisi:

  • na bademe, anis ili svježe rezano drvo – jestivi;
  • na jod, karbol, tintu i strvinu – nejestivi;
  • neutralno ili nerazaznatljivo: i jestivi i nejestivi, odnosno otrovni.

U nas uspjeva više od 60 vrsta šampinjona, a među njima je samo nekoliko vrsta otrovnih, i to lakše, bezopasno.

Ovaj bi rod za gurmana bio, dakle, privlačan, ali, tek pošto stekne sigurnost da je riječ doista o njemu.

Komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: