Ascomycetes: Smrčak, Tartufi ili penicilin?

Evo mi i prilike, da priču započnem povjesnim pogledom na stvari:
“U početku je zemlja bila užerena kugla”🙂 …

Današnja Sistematika sva živa bića dijeli u 2 nadCarstva:

  • PROCARYOTA
  • EUKARYOTA

Nadcarstvo Procaryota sadrži „samo“ carstvo 1. MONERA dok
nadcarstvo Eucaryota sadrži preostala 4 carstva:

2. PROTISTA 3. FUNGI 4. VEGETABILIA  5.  ANIMALIA

Gljive pak možemo podijeliti u 4 razreda – CLASS:

  • Myxomycetes (gljive sluznjače)
  • Phycomycetes (gljive algašice)
  • Ascomycetes (gljive mješinarke)
  • Basidiomycetes (gljive stapčare)

Komplicirano?

No konačno smo došli do mjesta razdvajanja naših Smrčaka (Morchella) i Tartufa (Tuber) u pododjeljku Ascomycotina od naših Šampinjona (Agaricus) i Vrganja (Boletus) u pododjeljku Basidiomycotina!

A zašto penicilin? U razredu Ascomycetes, podrazredu Plectomycetidae “živi” rod Penicilium – rod gljiva koje u običnom životu nazivamo plijesnima.
Plijesni su u stalnoj borbi s bakterijama oko hrane. Da bi se oslobodile bakterija, luče tvari koje su otrovne za bakterije. Te tvari su poznate pod imenom antibiotici.
Stoga, počnimo cijeniti razred Ascomycetes – u čast E. Duceshnea, A. Fleminga,  i svih nas spašenih (bar nekoliko puta u životu) penicilinom gljive roda Penicilium, pa bila to P. notatum ili P. chrysogenum …
Blago – živjeli!

One Response to Ascomycetes: Smrčak, Tartufi ili penicilin?

  1. jean pierre kaže:

    …dobro si stigao na myxomycetes i ascomycetes koji su meni jako dragi…
    pogotovo kad su mali, slabi i kad nitko ih negleda.
    Hvala ti…
    j p

Komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: